Finalna faza projekta "HydroGraphBoost - dovršeno"

HydroGraphBoost - Geometricus, Požega
HydroGraphBoost - Geometricus, Požega

info@geometricus.hr 2023-04-13T20:06:04+02:00

GEOMETRICUS, dinamična i inovativna geodetska tvrtka iz istočne Hrvatske koja nudi širok spektar geodetskih usluga, čini se prikladnom za novi (kvantni) poslovni skok!

Nakon što je kupila i stavila u pogon naprednu tehnologiju daljinskog snimanja za hidrografsko mjerenje, koja je podržana sredstvima Norveških grantova, moći će dodati ovu novu i sofisticiranu uslugu svojem portfelju, što će doslovno katapultirati konkurentnost tvrtke!

Primjena ove tehnologije također će imati snažne društvene koristi, jer će spriječiti mnoge poplave s katastrofalnim posljedicama.

Rješavanje problema čestih poplava u Hrvatskoj

Svi se dobro sjećamo nedavnih poplavnih događanja u Hrvatskoj, poput poplave obalnog područja u Splitu zbog nepripremljene infrastrukture, pucanja brane u Požegi pod vodenim tlakom te posebno poplave područja oko Gunje zbog pucanja nasipa nakon obilnih kiša, kada je mnogo ljudi bilo raseljeno iz svojih domova. Ti i slični događaji pokazali su da upravljanje vodnim tijelima u Hrvatskoj nije bilo na zadovoljavajućoj razini.

To je zato što tehnologija koja se trenutno koristi u Hrvatskoj jednostavno nije prikladna za preventivno upravljanje, a metode mjerenja i kartiranja vodnih tijela još uvijek uglavnom uključuju klasične terestričke geodetske pristupe. To uključuje šipku i prizmu, totalnu stanicu i zahtijeva sposobnost pristupa poziciji mora ili dna vode, što u stvarnosti često nije slučaj. Osim toga, zbog tehničkih poteškoća mjerenja se često ne obavljaju redovito, a sve to povećava rizik od poplava.

Napredna tehnologija

S druge strane, s ovom novom tehnologijom koja primjenjuje metode daljinskog snimanja, poput LiDAR (svjetlosno detektiranje i određivanje udaljenosti) laserskog skeniranja, inspekcije termovizijom i drugih, te stvaranjem "digitalne dvojnice" mora, obale, rijeka, jezera i drugih vodenih tijela, Geometricus će moći pružiti dinamičnu podršku praćenju i održavanju mora i vodenih tijela te stoga spriječiti daljnje poplave.

ožujka 2023., Sveučilište Sjever, Varaždin, ugostilo je predstavnike Geometricusa koji su predstavili ovu novu, vrhunsku tehnologiju većinom studentima geodezije kako bi bili pripremljeni za budućnost u svojoj struci, koja se zapravo već odvija.

Podržano sredstvima Norveških grantova

Kako bi mogla nabaviti navedenu opremu, Geometricus je zatražio financiranje unutar Programa za razvoj poslovanja i inovacija Hrvatske Norveških grantova i dobio potporu u iznosu od 190.000 eura.

Očekuje se da će sam projekt rezultirati povećanjem operativnih prihoda tvrtke za 77% i povećanjem operativne dobiti za 10% do 2026. godine, uz otvaranje šest novih radnih mjesta.

Autor teksta: Egli Ilic