HydroGraphBoost projekt

O projektu

Organizator projekta: Innovation Norway
Promotor projekta: Geometricus d.o.o.
Oznaka projekta: HR-INNOVATION-0025

U sklopu programa Inovacija, istraživanje, edukacija i kompetitivnost

Status projekta:

Kompletiran

Inicijalni troškovi projekta:
€190,000

Glavne aktivnosti tvrtke GEOMETRICUS su pružanje geodetskih usluga. Za razliku od većine drugih geodetskih tvrtki u Hrvatskoj, čije su aktivnosti uglavnom ograničene na osnovne geodetske usluge (terestrička geodezija i kartografski proizvodi koji se mogu proizvesti iz podataka), Geometricus može obavljati širi raspon geodetskih usluga, uključujući hidrografska mjerenja.

Međutim, da bi mogli dobiti ovlaštenje za složenija hidrografska mjerenja (koja bi omogućila sprečavanje daljnjih poplava u Hrvatskoj), Geometricus je uz pomoć Norveškog financijskog mehanizma u sklopu programa Business Development and Innovation Croatia implementirao vrhunsku tehnologiju koja se temelji na daljinskom istraživanju.

Tehnologija koja se trenutno koristi u Hrvatskoj jednostavno nije prikladna za preventivno upravljanje, a metode mjerenja i kartografiranja vodenih tijela uglavnom uključuju klasične terestričke geodetske metode. To uključuje uporabu štapa, prizme i totalne stanice, a implicira zahtjev da se može pristupiti poziciji mora ili morskog dna, što često nije slučaj. Osim toga, zbog tehničkih poteškoća, mjerenja se ne obavljaju redovito, što povećava rizik od poplava.

Ulaganjem u novu vrhunsku tehnologiju koja primjenjuje metode daljinskog istraživanja, poput laserskog skeniranja LiDAR-om (detektiranje svjetlosti i određivanje udaljenosti), termovizijske inspekcije i drugih, te stvaranjem "digitalnih blizanaca" mora, obale, rijeka, jezera i drugih vodenih tijela, Geometricus će pružati dinamičnu podršku u praćenju i održavanju mora i vodenih tijela te time spriječiti daljnje poplave.

Novim tehnologijama već stječemo nove poslovne aranžmane i nove klijente, a očekujemo rast zaposlenih te povećane prihode i dobiti.

Totalna stanica Leica TS60

Totalna stanica Leica TS60.

Aerofotogrametrijski set na letjelici M300.

Aerofotogrametrijski set na letjelici M300.

Proces montiranja WASSP S3PR sustava na brod.

Proces montiranja WASSP S3PR sustava na brod.

Računalo visokih performansi: Intel i9 13900K, 128GB DDR5 RAM, RTX 3060TI, 1TB SSD

Računalo visokih performansi

Ovom prilikom zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju Innovation Norway-a te ćemo dokazati visoku profesionalnost i konkuretnost na tržištu kroz godine koje dolaze.

Innovation Norway, Europski strukturni i investicijski fondovi, operativni program konkurentnost i kohezija, Europska Unija zajedno do EU fondova